сряда, 23 март 2011 г.

Да изчистим!

Ето така изглежда едно софийско междублоково пространство почти в центъра на града. Изоставена от години градинка, ръждясали и изпочупени детски катерушки, купища боклуци и весело простряни гащи на простор, опънат между нечия тераса и близкото дърво. Честа гледка са кон с каруца, който пасе в тревата, минимум 5 бездомни кучета и няколко собственици на други - небездомни кучета. Пият бира или кафета, докато щастливо гледат как питомците им извършват физиологичните си нужди, а после си тръгват, изоставяйки в градинката екскрементите им, както и опаковките от бира и чашките с кафе. Също, ако не си внимателен, можеш да бъдеш посипан с боклуци, които комшийката от 4-тия етаж безгрижно изхвърля от терасата си в тарелка от кайма. Катун!
Не се наемам да правя квалификации на това, що за човек  трябва да си, за да си изхвърляш боклуците в "двора", да го правиш системно, да не ти правят никакво впечатление купищата боклук, насъбрал се под балкона ти, да не те е срам от това и никога /ама никога!/ през последните 10 години да не излезеш и да го почистиш.
Освен това мисля, че е заразно. Все повече хора цапат и с всяка година става все по-мръсно и по-безхаберно. Така научиха и децата си, които отдавна не играят в тази градинка, предназначена всъщност основно за тях.
Тъжно отбелязвам, че в последните години аз и моите деца сме единствените, които минимум два пъти годишно събираме този боклук и се грижим за растенията. Срам ме е от децата ми, че вместо да играят там, виждат цялата тая мизерия, сякаш съседите ни нямат кошчета за боклук в кухните и тоалетните си...
Затова с радост и надежда се присъединявам към кампанията на БТВ "Да изчистим България за един ден!". Датата е 9 април! А ето така го правят по света.
Далеч съм, разбира се, от мисълта, че ще я изчистим за един ден. На България и българите им трябват години, за да изчистят боклука под прозореца и боклука от мислите и душите си...
Но отнякъде трябва да се започне!

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...